WoS analyze-funktion listar både förkortade och hela författarnamn?

Jag sitter just och analyserar ett antal publikationsposter i Web of Science (WoS) med hjälp av analyze-funktionen. När jag ber att få ut de mest frekventa författarna i en lista ser jag både de förkortade författarnamnen och de nya hela författarnamnen på olika ställen i listan, typ både Johnsson, A och Johnsson, Anders. De hela författarnamnen är alltid färre än de förkortade.

Men vad betyder detta? Plockar Thomson  underlag från båda fälten hela tiden eller är de så att de tar info från hela författarnamnet om det finns i publikationsposten?

Hursomhelst leder det ju till att författarna blir styckade och listan blir oanvändbar om man inte för ihop posterna för det förkortade namnet och hela namnet.

Är det någon kunnig WoS-sökare som sitter inte med ytterligare information här och kanske rent av har något förslag på en lösning för att få ut en sammanslagen lista?

 

Annonser
Det här inlägget postades i Bibliometri, Bibliometriteknik. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till WoS analyze-funktion listar både förkortade och hela författarnamn?

 1. Ulf Kronman skriver:

  Jag kommenterar mig själv med lite mer info:
  1. Jag har lagt en supportfråga till Thomson om detta.
  2. Det verkar som om det förkortade författarnamnet kommer ut för alla publikationer och att det hela författarnamnet är tilläggsinformation utöver det förkortade namnet. Man bör alltså kunna bortse från de hela författarnamnen i frekvenslistan.
  Men rörigt blir det att använda frekvenslistan i alla fall.

 2. Kinna skriver:

  Ja, vi har också gjort bedömningen så som du beskriver i 2. ovan, och det stämmer med kontroller med rådata. För övrigt gör Medline likadant. Det beror sannolikt på att hela författarnamnet inte alltid kommer med i informationen från tidskrifterna och man därför måste söka på initialer för att vara säker på att få någotsånär kompletta resultat.

  • Ulf Kronman skriver:

   OK, då vet vi mer om hur de hela författarnamnen hamnar i listan.
   Men ursprungsproblemet kvarstår; man måste alltså radera de hela namnen för att få en korrekt frekvenslista på författarförekomsterna i den analyserade publikationsmängden. Undrar om Thomson är medvetna om att de sänkt funktionaliteten i frekvenslistan genom att införa denna ”förbättring”.
   Dessutom finns det väl en frekvens angiven för varje författarnamn i den högraste kolumnen baseras denna frekvensangivelse på en summa som innefattar både förkortade och hela författarnamn? I så fall är den ju fel om man försöker översätta den till frekvenser av förekomster av författare, snarare än författarnamn.

 3. Kinna skriver:

  De använder samma princip som de gör i andra alla tillämpningar av analysverktyget, dvs att summan av delarna blir ganska mycket mer än helheten. (Jämför t ex med länder där en publikation med adresser från tre länder finns tre gånger i frekvenstabellen). Du kan kontrollsöka på Ingelman-Sundberg, M. På hans 252 publikationer hittar analysverktyget namnsträngen Ingelman-Sundberg 252 gånger och Ingelman-Sundberg, Magnus 65 gånger. Båda dessa visas i frekvenslistan med 99% resp 25% förekomst på artiklarna.

 4. Ulf Kronman skriver:

  Jag har fått svar från Thomsons support nu, och de har ingen bra lösning på hur man ska få bort de extra hela namnen från frekvenstabellen. Man får helt enkelt göra som jag gjorde; radera dem från den nedladdade listan innan man redovisar den.
  Men supporten förstod att det kan vara ett problem med denna mixade lista och har därför förmedlat mina kommentarer till utvecklingsavdelningen. Så vilket år som helst kanske vi kan se en ändring…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s